Saturday, September 18, 2010

42 195 ettevalmistus: toitumine


Maratoni eduka läbimise kuldreegel küll manitseb - maratonil ning vahetul ajal enne maratoni, ei ole sobiv aeg uue katsetamiseks! Paraku polnud sobivat aega, aga kuskilt saada, otsas oli. Seega tuli katsetada esmakordselt süsivesikute laadimise programmi 3+3, vahetult maratoni eelsel nädalal. 3+3 programm on oma olemuselt ülilihtne, esimesel kolmel päeval (E, T, K) tuleb sisse vohmida võimalikult väikse süsivesiku sisaldusega toitaineid ning järgmisel kolmel päeval (N, R, L) keerata menüü vastupidi, ehk siis põhirõhk menüüs läheb süsivesikutele. Kõik, mis enne oli keelatud on nüüd lubatud. Toidu kogustega ei maksa muidugi hulluda, jääda tuleb siiski juba harjumuspäraste mahtude juurde. Suurendada tasub vaid söömiste arvu, 5 korrani päevas ning jälgida süsivesikute osakaalu toidusedelil, päris nulli ei olegi tarvis viia, ehk siis eelkõige mõistuse piires.

3+3 programmi  uba seisneb organismi veresuhkru taseme kottimises, ses suhtes sai mõeldud pikalt enne otsustamist, kui mõistlik tegevus on oma keha loomulike protsessidega manipuleerimine. Kuid kuna mul enne pole toitumisega probleeme olnud, otsustasin proovida. Keha petta on äärmiselt lihtne, nimelt süsivesikute tarbimise kogust piirates, lööb organism kõik oma eelnevalt kogutud varud letti, viies süsivesikute taseme kolme päevaga kehas miinimumini. Ehk siis nulli. Nüüd kui neljandal päeval alustada süsivesikute rikka menüüga on keha kohe kui siga rukkis. Kõik süsivesikud mis sisse ahmid, talletab organism koheselt varudena, nii pahaaimamatult ennast ülelaadides. Siinkohal tuleb aga täpselt jälgida, et vedeliku tarbimine ei ununeks. Nimelt süsivesik seob endaga küllaltki mehise koguse vett. Esimestel magusatel päevadel ongi kõige suurem oht end kuivaks süüa, kui ei tarbi vedelikku piisavalt võib omakorda sellest tegemata jätmisest saada haamer 34km-l.

Kõikse olulisem enne pikka füüsilist pingutust on tarbida rohkes koguses vedelikku, nii palju kui ainult sisse mahub! Soovituslikult viinamarjamahla ja vett!

Krampjalgsuse vastu aitab üldiselt magneesium, nii sai ka kaalutud ka mingi hetk kiire magneesiumikuuri läbimist, kusjuures võrgust võib leida häbitul arvul vaidlemist teemal, on nii poolt.- kui vastuargumente mg kiirkuuri tervislikkuse osas. Kokkuvõttes hindasin kahe uue katsetamist kehale siiski liigselt riskantseks ning loobusin. See asemel sai ojadena sisse kallatud Borjomi/Värska ning viinamarjamahla segu. Toimis kenasti.

Siit ka siis veel võistluseelse nädala menüü.

LÕPLIK HINNANG: 8/7 - imetabane. Hinnangu objektiivsuses saab kahelda, kuna kõrvale ei ole kuskilt võtta paralleeli, mis oleks saanud rajal, kui 3+3 programmi poleks ette võtnud. Ega ei saagi kunagi teada. Samas võistluse vältel tundsin, et paak oli lõpuni korralikult täis ning kütte puudust kordagi ei tekkinud. Tuli vaid regulaarselt geelidelt värskust juurde pigistada. Toitlustuspunktides tarbisin vaid vett ning sprodijooki, toitu ei puutunud. Seega jah, õnnestumine.

No comments:

Post a Comment